Han såg det gamla slottet sprängas - och invigde det nya
Tunaparken, som fått en ny lekplats invigdes den 22 september. Det förlorade Tuna slott har återuppstått som lekställning på den nya lekplatsen.
Torvald Colliander, 78, har ett klart minne av dagen när Tuna slott raserades av Lunds kommun för mer än 70 år sedan.
– Jag var med när de sprängde slottet 1948, då jag var fem år och hörde den kraftiga smällen tillsammans med min bror Styrbjörn.
Onsdagen den 22 september 2021 berättade Colliander sina barndomsminnen för barn och vuxna som samlats för att delta i invigningen av Tunaparkens nya lekplats, där en lekfull parafras på Tuna slott är huvudnumret.
Torvald Colliander är ättling till biskopinnan Emelie Thomander som lät bygga Tuna slott.
– Kom ihåg att detta ska vara en plats för glädje, sade han innan han invigde den nya lekplatsen genom att klippa av ett rött sidenband, assisterad av kommunalrådet Jan Annerstedt (FNL), ordförande i Lunds tekniska nämnd.
"Tuna slott var en storslagen villa i Tudorstil. Den ritades av domkyrkoarkitekt Helgo Zettervall och byggdes 1866–67 för Emilie Thomander, änka efter biskop Johan Henrik Thomander. Hon bodde där med två av sina döttrar, varav den ena, Ida, 1868 gifte sig med godsägaren Gottfrid Warholm. Ida Warholm bodde kvar till sin död 1933. Äktenskapet var barnlöst och egendomen inköptes av Lunds stad, som var på jakt efter tomtmark.
Under tiden fram till rivningen stod huset mestadels tomt, men användes under andra världskriget som beredskapsförläggning och daghem för estniska och lettiska barn. Byggnaden saknade både el och centralvärme och efter att huset åter tömts vandaliserades det. Det ansågs för dyrt att renovera och bevara och revs därför 1948. Hela området blev 1955 en allmän park och fick namnet Tunaparken." (Wikipedia)